2024 YILINDA 1 MAYIS
1856’da Avustralya’da taş ve inşaat işçileri tarafından günde 12 saat ve 6 gün çalışma saatinin protesto edilerek, günde 8 saat çalışma talebiyle ve yine tarihte ilk kez siyah ve beyaz vatandaşların birlikte omuz omuza, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadelesi olarak tarihe geçti. Ve 1 Mayıs günümüzde Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir.
Geçen zamanla birlikte 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.
Türkiye'de 1 Mayıs İşçi Bayramı, ilk defa 1911 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunan Selanik'te kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama 1912 yılında gerçekleştirildi.1923 yılında 1 Mayıs'ın yasal olarak İşçi Bayramı ilan edilmesinden bir yıl sonra hükûmet, kutlamaların kitlesel olarak gerçekleştirilmesini yasakladı. 1925 yılında çıkarılan Takrir-i Sükûn Kanunu ile de İşçi Bayramını kutlamaları tamamen yasaklandı.
1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim'de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından gerçekleştirildi.
1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yüz binlerce kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlendi. Fakat kutlamalar sona ermek üzereyken, Taksim Meydanı'nı kaplayan silah sesleri izdihama neden oldu. Çok sayıda kişi yaralandı, 34 kişi öldü. Bu nedenle 1977 yılındaki 1 Mayıs, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. Bunun ardından, askeri darbe hazırlığı yapıldığı Millî İstihbarat Teşkilatı tarafından Başbakan Süleyman Demirel'e rapor edilince, Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun derhal re'sen emekliye sevk edildi.
1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye’de; 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, yeniden resmi tatil ilan edilmiştir.
1856 yılından günümüze işçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanmaya çalışılan 1 Mayıs hala ölümlü ve yaralanmalı eylemlere dönüşmeye veya art niyetli gruplar tarafından dönüştürülmeye çalışılıyor.
1 Mayıs özünde, iş saati düzenlemesi amacıyla işçi ve emekçilerinin ağır bedeller ödeyerek dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadelesi olarak bir bayram niteliği kazanmışken, işçi ve emekçilerinin dışında art niyetli grup ve örgütlerin kendi çıkarları yada sosyal hayatın düzenini bozmak amacıyla kullanmasına izin vermemek gerekir. 2024 yılında 1 Mayıs, güzel ülkemizde bayram havasında, hak edilmiş dayanışmanın sonucu olarak; kan dökülmeden, zarar ziyan olmadan Dünya’ya örnek kutlanmasını diliyorum. 1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Bayramı, hakkını savunan ,adil hayat düzenini hak etmek isteyenlere kutlu olsun. Kalın sağlıcakla.
0 Yorum