Birileri tasarruf tedbiri mi dedi?
Ekonomideki olumsuz tablo Maliye Bakanlığının özellikle kamu da bir takım tasarruf tedbirleri almasına sebep oldu. Erzurum’da bir kurum ve yöneticisi var ki atandığı günden bu güne gerekli tasarrufu hiçbir tedbir alınmadan yapıyor. 2016 yılında atanan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ömer Çomaklı’dan bahsediyorum.
Prof. Dr. Ömer Çomaklı 2017 yılında kendi makam aracı da dahil olmak üzere, üniversitedeki tüm kiralık araçların sözleşmelerini iptal etmişti. Bu kararın ardından üniversite sadece araç kiralama maliyetinden 2017 yılında 2. 5 milyon lira tasarruf etmeyi başarmıştı.
Üniversitede o günden bu yana hiçbir dekan, müdür ve daire başkanının makam aracı olmadı. Sadece Rektörün makam aracı kaldı. Kamu kurumlarının müdürlerinin altında son model milyon dolarlık araçlar varken, Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı makam aracı olarak, üniversite araç parkındaki, 2004 model Mercedes Vito marka aracı kullanıyor.
Tasarruf tedbirleri genelgesi hiç yokken, kamu bolluk içinde yüzerken, Atatürk Üniversitesi Rektör Çomaklı ile birlikte adeta tasarrufu bir politika haline getirdi.
Rektör hocayı çok eski tanırım, hoca mütevazı kişiliğiyle tanınan bilinen bir isimdir. Öyle ki Rektör Hoca mecbur kalmadıkça yurtiçi ve yurtdışı programlarına bile gitmediğini şahsen bilirim. Gittiğinde ise fazladan bir gün bile kalmamıştır eminim. Uçak biletlerini de hep ekonomi sınıfından almıştır.
Bakın bir çok üniversite ek kaynak talebinde bulunurken Atatürk Üniversitesi Rektör Çomaklı’nın yönetiminde üniversitenin çeşitli birimlerinden yapılan tasarruflarla 500 milyon liralık bütçe oluşturdu ve bu bütçe ile araştırma alt yapısının güçlendirecek (laboratuvarlar yenilenmiş, yeni merkezler oluşturulmuş vb.) çalışmalar yapıldı.
Bu kaynak sayesinde yapılan yatırımlar da meyvesini verdi. Üniversite ulusal ve uluslararası sıralamalarda yükseliş ivmesini yakaladı. Bakın bu gün Atatürk Üniversitesi araştırma üniversitesi hüviyetine kavuştu. Ayrıca 60 program ulusal akredite kuruluşları tarafından akredite edildi. Veterinerlik Fakültesi ise uluslararası kuruluşlarca akredite edildi. Bunun yanında Atatürk Üniversite yine bu dönemde YÖKAK tarafından 5 yıl boyunca akredite edildi.
Bizzat arayıp sordum, Yeni Nesil Tasarım ve Dönüşüm Programı çerçevesinde finanslar kaynaklarla ilişkili yapısal düzenlemeleri gerçekleştiren üniversitede, 2023 yılında elde edilen tasarruf miktarı tam 250 milyon lira olmuş. Helal olsun demekten başka ne denir ki?
Bakın yine bu bütçe de araştırma alt yapısı için ayrılmış. Atatürk Üniversitesi hiçbir dönemde özel bütçe gelir ve giderlerinde açık vermemiş.
Anlayacağınız bir çok kurum bu tasarruf tedbirlerini nasıl uygulayacağız diye düşünürken, Atatürk Üniversitesi 2016 yılından bu güne, sanki bu genelge yayınlanmış gibi kamu malına sahip çıkıyor. Umarım hocanın bu tavrı pek çok kamu kurumuna örnek olur…
0 Yorum